Prăznuirea Duminicii Părinţilor şi Copiilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Sărbătoarea Copilăriei la Aşezământul ,,Sf. Vasile” din Galaţi
Sărbătoarea Copilăriei la Aşezământul ,,Sf. Vasile” din Galaţi

Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii ortotode Române, prima duminică după 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului, este redenumită Duminica Părinţilor şi Copiilor lor, cu menţionare în calendarul bisericesc la rubrica Date importante şi înscriindu-se în programele liturgice şi pastoral – misionare ale fiecărei eparhii.

La aşezămintele eparhiale dedicate copiilor (Aşezământul „Sf. Vasile cel Mare” şi Centrul de copii „Sf. Spiridon” din Galaţi, Grădiniţa „Familia” din Brăila şi Grădiniţa „Sfinţii Împăraţi” din localitatea Ireasca, jud. Galaţi) s-au desfăşurat diferite activităţi educaţionale închinate copiilor şi părinţilor. În cadrul acestor acţiuni s-au abordat şi s-au purtat discuţii în legătură cu problemele familiei creştine contemporane (violenţa domestică, abandonul şcolar, supravegherea şi educaţia pe principii creştine a copiilor, influenţele nocive ale mijloacelor mass-media şi internetului asupra minţii copiilor etc).

Una dintre cele mai importante acţiuni social-misionare din această zi s-a desfăşurat la Centrul de Reeducare a Minorilor din localitatea Tichileşti, jud. Brăila, unde părinţii tinerilor deţinuţi au fost invitaţi de către direcţiunea instituţiei pentru a participa la Sfânta Liturghie şi apoi a petrece o după-amiază împreună cu propriii fii.

Şi în cadrul Centrului Multifuncţional „Speranţa” din incinta Aşezământului Filantropic „Sf. Vasile cel Mare” din Galaţi, părinţii celor 50 de copii care beneficiază de servicii educaţionale şi religioase au participat împreună la slujba Sfintei Liturghii în capela instituţiei, după care s-au bucurat de prezenţa la programul educaţional-artistic realizat de către copii.

Daruri pentru cei mici
Daruri pentru cei mici

La nivel de parohie, doamnele din cadrul secţiunii social-filantropice au depistat cazurile de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, rămaşi în grija bunicilor, sau a celor care provin din familii cu situaţii materiale precare. Acestora li s-au făcut vizite, s-au depistat problemele cu care se confruntă şi li s-a oferit cu această ocazie alimente şi articole de uz casnic.

O altă latură a activităţilor desfăşurate în această zi s-a concretizat prin deplasarea membrilor din Consiliul şi Comitetul parohial la centrele sau căminele de copii abandonaţi sau cu handicap din municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, unde li s-au oferit daruri constând în pachete cu alimente şi dulciuri, precum şi articole de îmbrăcăminte sau încălţăminte.

Situaţia ajutoarelor filantropice acordate de parohii pe protoierii este următoarea:
Protoieria Galaţi  – 9.340 lei;
Protoieria Brăila – 10.492 lei;
Protoieria Tecuci – 12.716 lei;
Protoieria Covurlui – 6.570 lei;
Protoieria Tg. Bujor – 6.092 lei;
Protoieria Făurei – 4.140 lei;
Protoieria Însurăţei – 6.895 lei;
Protoieria Nicoreşti – 4.810 lei.
Total general – 61.055 lei.

Prezentăm, în continuare, reportaje de la instituţiile social-misionare care au organizat astfel de manifestări.