Cinstirea Episcopului Partenie Clinceni la Muzeul Eparhial

În cadrul Sărbătorilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, în data de 30 noiembrie 2015, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spitritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a avut loc vernisajul expoziţiei foto- documentare Episcopul Partenie Clinceni – Ctitor la Dunărea de Jos .

Expoziţia este alcătuită din 40 de panouri foto-documentare, format 100×120 cm, care sintetizează şi ilustrează prin imagine şi text ctitoriile Episcopului Partenie Clinceni, ierarhul care, împreună cu membrii Casei Regale a României, a demarat proiectul grandios de reromânizare a Dobrogei după 1886 (urmare a redobândirii Dobrogei după Tratatul de la Berlin-1878). Astfel, Casa Regală se angaja să zidească o sută de şcoli şi o sută de primării în Dobrogea, încurajându-i pe români să colonizeze teritoriul, iar în paralel Episcopul Partenie Clinceni continua refacerea vieţii spirituale din Dobrogea, zidind sau reclădind din temelii peste 100 de biserici.

”Mai mult de o sută de biserici s-au înălţat pe pământul Dobrogei cu obolul creştinilor de acolo şi cu sfaturile mele. Unele ca să înlocuiască bisericile cele învelite cu paie şi trestie; altele ca să dezbrace haina cea veche şi să îmbrace pe cea nouă şi strălucitoare, iar altele să se înalţe falnic în mijlocul satelor din nou înfiinţate în Dobrogea.”

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos

Imaginile au fost preluate din albumul realizat de Atelierul Artistic de Fotografie ,,I. Spirescu“ – Bucureşti, în anul 1901, intitulat ,,Bisericile Clădite În Judeţul Tulcea între anii 1886 – 1901, dupe îndemnul şi stăruinţele P.S. Parthenie S. Clincenu, Episcopul Dunărei de Jos.”

Expoziţia a fost vernisată în prezenţa ierarhilor prezenţi la Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei de la Galaţi: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Expoziţia ,,Episcopul Partenie Clinceni – Ctitor la Dunărea de Jos” poate fi vizitată în perioada decembrie 2015-ianuarie 2016, în Pavilionul dedicat expoziţiilor temporare al Muzeul Istoriei, Culturii şi Spitritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, str. Domnească nr. 142, mun. Galaţi în intervalul orar 9-17, marţi – sâmbătă. Pentru informaţii suplimentare: muzeuadj@yahoo.ro, 0236.412000.

Pr. Ilie Cosmin