Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur în Parohia Mohreanu, Protoieria Făurei

În luna octombrie, ziua de 26, biserica din Parohia Mohreanu şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir. În această frumoasă şi binecuvântată de Dumnezeu zi, după slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba de sfinţire a noului clopot al parohiei, de 260 de kg,  de la vestita turnătorie Grassmayr, din Austria.

Moment din slujba de sfinţire a noului clopot

În ziua de 1 noiembrie (prima duminică după hram), credincioşii au trăit o nouă bucurie, deoarece şi-au adus aminte de preoţii care au slujit la altarul bisericii din localitate. În anul dedicat Sfântului Ioan Gură de Aur şi marilor păstori de suflete, am dorit şi noi să aducem un prinos de mulţumire înaintaşilor noştri care, în vremuri grele, şi-au arătat dragostea faţă de Dumnezeu slujindu-i pe oameni. Astfel, după ce mai întâi am săvârşit slujba parastasului, am organizat un simpozion cu tema: „Păstori de suflete din Parohia Mohreanu”. Am invitat la această activitate oameni de cultură din localitate, preoţi din parohiile învecinate, profesori şi învăţători, precum şi rude ale preoţilor care au slujit în parohie.

După ce am prezentat o scurtă istorie a localităţii şi a preoţilor parohiei, a luat cuvântul p.c. pr. Dogaru Ionuţ de la Parohia Ulmu care a arătat că preotul Ioan Vasilescu, cel care a pus piatra de temelie a bisericii noastre, a fost întâi preot paroh în parohia Ulmu, având ca suplinire parohia Mohreanu. Tot pc. sa a menţionat că preotul Istrate Cristescu, care a fost preot paroh al bisericii noastre între anii 1936-1957, a fost şi preot paroh al bisericii ,,Sf. Nicolae” din Ulmu, între anii 1920-1935, iar din 1935 până  în 1936 a fost numit preot paroh în localitatea Ruşeţu, judeţul Buzău. Despre preotul Istrate Cristescu s-a amintit că avea o barbă albă, impresionantă, care împunea respect, acest aspect determinând şi o prigoană a comuniştilor împotriva sa, care l-au condamnat la închisoare, smulgându-i-se barba fir cu fir.

În continuare a fost omagiată viaţa si personalitatea preotului Constantin Mardale, cel care a slujit la altarul  bisericii noastre începând cu data de 15 marie 1958 şi până la 6 decembrie 1999 când, după o lungă şi grea suferinţă, şi-a dat obştescul sfârşit. A luat cuvântul domnul învăţător Bănică Stan, care a fost director al şcolii generale din localitate din anul 1959 până în iunie 1974, când a fost ales  primar al localităţii. Domnul învăţător a amintit despre perioada în care dânsul, în calitate de învăţător şi director al şcolii, a colaborat cu preotul Constantin Mardale, spre binele elevilor. Au fost amintite şi momentele în care trebuiau puse în aplicare ordinele venite de la conducerea partidului, dar şi modul în care părintele Constantin, cu blândeţea caracteristică, reuşea să aducă o rază de lumină în negura comunistă.

A luat apoi cuvântul domnul Aurel Gurău, un bun prieten al familiei părintelui Constantin. Domnul profesor, care a fost director al şcolii din localitate între 1981-2006, cu două întreruperi, a vorbit depre calităţile oratorice, organizatorice şi, mai ales, despre răbdarea părintelui. Cu emoţie, a amintit de o întâmplare la care părintele Constantin şi-a arătat, încă o dată, încrederea în Dumnezeu. Era într-o zi de şcoală, prin 1988-1989, după ce părintele terminase reparaţiile la sfânta biserică, înainte să înceapă pictura sfântului locaş. Meşterul zidar nu apucase să părăsească curtea bisericii, când, pe la orele 16 după amiază, a avut loc un cutremur. Domnul profesor era pe atunci director de şcoală şi vorbea, în curtea şcolii, cu doamna preoteasă Eugenia. A intrat şi părintele în curtea şcolii, au simţit cutremurul, care nu a durat mult şi nici nu a avut o intensitate mare. Au mers apoi în sfânta biserică şi, uitându-se la crăpăturile apărute la baza turlei, îi spune doamnei preotese : „Gicuţo, asta e. O luăm de la capăt”. Şi-au făcut semnul sfintei cruci, doamna preoteasă a încuviinţat vorbele părintelui, şi, după ce s-au închinat la sfintele icoane, au ieşit în curtea bisericii, unde au observat şi câteva crăpături în tencuiala exterioară.

Au vorbit apoi doi dintre fiii părintelui Constantin, Marian Mardale şi Mihai Mardale, care, cu emoţie în glas, au evocat momentele frumoase din copilăria dumnealor, au amintit de greutăţile prin care a trecut părintele pentru a consolida şi picta biserica, precum şi de binefacerile pe care le făcea părintele în localitate cu alimentele care erau aduse la sfânta biserică.

În continuare domnul student teolog Mardale Marian, nepot al părintelui Constantin, a prezentat ultimele mărturii despre părintele, bunicul său, aşa cum şi-l amintea el din copilăria sa. Printre altele, ne-a emoţionat atunci când ne povestea că părintele, după renovarea şi pictarea sfintei biserici, îi spune unui credincios, Stanciu Dumitru, actualul epitrop, arătându-i spre biserică: „îţi place, măi Mitele, mărgăritarul meu?”. Tot nepotul părintelui ne-a relatat că părintele, chiar dacă avea doar 60 de ani, se simţea bătrân şi bolnav, simţea că vine momentul în care trebuie să meargă la Domnul. Când pleca la biserică, la slujbă, spunea: „Plec bătrân, dar mă întorc flăcău”.

La finalul intervenţiei sale, tânărul student a povestit şi cum a decurs ultima zi din viaţa părintelui Constantin Mardale. „A venit de la slujbă, după ce săvârşise Agheazma Mare în parohie şi la filia Pribeagu, ce o avea încredinţată, a stat la masă, s-a odihnit puţin, apoi s-a dus în biroul sfinţiei sale unde, după ce a citit din Sfânta Scriptură, a pus capul pe birou şi a adormit în Domnul, la 6 ianuarie 1999.

După ce cu emoţie am ascultat omagiile aduse înaintaşilor noştri, am luat cuvântul şi am mulţumit Bunului Dumnezeu pentru că am reuşit să ducem la bun sfârşit această frumoasă activitate. De asemenea, am adus mulţumiri tuturor celor care au răspuns afirmativ la chemarea noastră, preoţilor de la parohiile învecinate, credincioşilor din parohie, care, cu toţii, au ţinut să aducă un frumos omagiu celor care s-au jertfit la altarul bisericii din Parohia Mohreanu.

Pr. paroh Vasile-Leonard Tănase