Grădiniţa parohială Ireasca, la ceas aniversar

Marţi, 19 mai a avut loc la Parohia Ireasca a 13 aniversare de la înfiinţarea grădiniţei parohiale „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena”.

Cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, la Ireasca, într-un peisaj mirific, cu salcâmi înfloriţi şi cu zumzet de albine, în partea de nord a Eparhiei Dunării de Jos, funcţionează o grădiniţă parohială cu 13 copii. Într-o parohie ce cuprinde 85 de familii cu 225 de credincioşi, numărul copiilor de la grădiniţă este semnificativ.

Moment artistic la Grădiniţa parohială din Ireasca
Moment artistic la Grădiniţa parohială din Ireasca

Programul sărbătorii a debutat cu slujba Sfintei Liturghii săvârşite în biserica parohială de un grup de preoţi sub protia pc. pr. protoiereu Mihai Roşu. Biserica a fost plină de copiii îmbrăcaţi în costume naţionale, însoţiţi de părinţi şi de doamnele educatoare. Au participat atât copiii de la Ireasca, precum şi cei de la grădiniţa de la Gohor. La momentul chinonicului toţi copiii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care au primit dulciuri şi iconiţe prin strădania preotului paroh Emilian Gotu şi a Comitetului Parohial. La finalul slujbei, pc. pr. protoiereu a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat rolul pe care îl are educaţia religioasă în creşterea şi educarea tinerelor vlăstare. „Frumuseţea şi puritatea copiilor, a menţionat pc protoiereu, este evidenţiată pe chipul şi pe costumele populare pe care le poartă. O Liturghie la care copiii sunt majoritari în biserică este o Liturghiei a speranţei şi a prezenţei dumnezeieşti în mijlocul celor aflaţi în rugăciune. În condiţiile în care satele româneşti sunt depopulate, iar la sfintele slujbe participă în mare parte bătrâni, la Ireasca se întâmplă o minune. Biserica este plină de copii, iar o Sfântă Liturghie făcută, cu şi pentru copii te face să te simţi asemenea copiilor.

Manifestările sărbătorii au continuat în incinta grădiniţei unde, mai întâi, a avut loc o slujbă de pomenire pentru educatorii trecuţi la cele veşnice, precum şi o slujbă de binecuvântare a copiilor care învaţă aici. A urmat un moment artistic alcătuit din poezii şi cântece religioase prilejuite de acest moment.

La sfârşitul programului copiii au încins o horă românească tradiţională pe muzica doamnei Mioara Velicu, fiică duhovnicească a acestei parohii. La final pc. pr. Emilian Gotu a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru implicarea şi participarea la acest popas aniversar şi a invitat pe cei prezenţi copiii, părinţi, educatori, oficialităţi la agapa pregătită de Comitetul parohial şi coordonată de doamna preoteasă.

Pr. dr. Mihai Roşu, Protoiereu de Nicoreşti