Olimpiada de Religie, ,,concursul cu cele mai intense trăiri sufleteşti”. Impresii ale participanţilor

Şcoala Gimnazială nr. 7 „Constantin Brâncoveanu” din Galaţi a fost gazda Olimpiadei Judeţene de Religie din acest an, o competiţie la care s-au înscris 386 de copii de la şcolle şi liceele gălăţene.

Aşa cum prevede regulamentul, la concurs au fost înscrişi elevi de la clasele VII-XII. Cei 386 de elevi din şcolile şi liceele judeţului Galaţi au fost însoţiţi la concurs de profesorii de Religie din instituţiile de învăţămnânt reprezentate la Olimpiadă. Ca de fiecare dată, înainte de începerea concursului, ÎPS Arhiepiscop Casian a venit în şcoala gălăţeană pentru a-i binecuvânta şi felicita pe elevii înscrişi la această etapă a Olimpiadei de Religie. Ierarhul le-a vorbit elevilor şi i-a felicitat pentru dragostea arătată faţă de această disciplină unică în curricula şcolară prin caracterul formator şi mai ales prin conţinutul cursurilor.

ÎPS Chiriarh le-a urat succes elevilor şi i-a asigurat de faptul că toţi sunt câştigători la acest concurs prin implicarea lor sufletească la orele de Religie şi prin pregătirea lor sufletească.

Elevii s-au bucurat de participarea la Olimpiadă, precum şi de cuvintele calde, încurajatoare şi de felicitare ale ierarhului lor, mărturie stând impresiile lor pe care vi le propunem spre lecturare. (Prof. Anişoara Luca, Şcoala Gimnazială ,,Mihai Viteazul”- Galaţi)

„Consider că Olimpiada de Religie este o treaptă în evoluţia mea, căci fiecare încercare a stat la consolidarea temeliei vieţii mele. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit anul acesta să iau o notă bună la etapa judeţeană, notă ce m-a calificat la etapa naţională.

«Fără Mine nu puteţi face nimic!» (Ioan 15, 5). Mari sunt aceste cuvinte ale Bunului Dumnezeu Care, din nemăsurata Sa iubire de oameni a îngăduit să ajung în acest moment. Acum, în perioada Postului Mare, Olimpiada este ca o cheie ce ne deschide uşa virtuţilor, căci cu puterea credinţei nădăjduim să avem rezultate frumoase, pentru a răsplăti iubirea, grija şi dăruirea celor care au avut încredere în noi! Să ne ajute Bunul Dumnezeu şi în această călătorie şi să ne întoarcem din această experienţă cu multe premii! Doamne ajută!” (Tania-Maria Mitu, clasa a XI-a B, Colegiul Naţional „Costache Negri”- Galaţi)

Primirea chiriarhului Dunării de Jos la Şcoala Gimnazială nr. 7 ,,Constantin Brâncoveanu” din Galaţi
Primirea chiriarhului Dunării de Jos la Şcoala Gimnazială nr. 7 ,,Constantin Brâncoveanu” din Galaţi

„În acest an am avut bucuria de a mă găsi în comuniune cu Dumnezeu şi cu ceilalţi elevi participanţi la Olimpiada de Religie. Am putut, astfel, aprofunda învăţătura Bisericii noastre dreptmăritoare şi ,,sluji” Mântuitorului Hristos prin mica jertfă concretizată în efortul de a asimila, cu dragoste şi stăruinţă, cuvintele Sale. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru ajutorul dăruit şi nădăjduiesc să progresez, din an în an, în această ucenicie la şcoala Învăţătorului suprem, Mântuitorul Hristos!” (Mihaela Savin, clasa a X-a A, Colegiul Naţional „Costache Negri”- Galaţi

„În pragul Postului Mare, Olimpiada de Religie a fost un bun prilej pentru mine de a uni ortodoxia cu ortopraxia, de a săvârşi, împreună ce ceilalţi elevi participanţi, o închinare «în duh şi-n adevăr» (Ioan 4, 23 – 24).

A însemnat o pregătire spirituală complexă, finalizată cu bucuria calificării la etapa naţională, fapt pentru care îi sunt recunoscătoare, în primul rând, lui Dumnezeu şi doamnei profesoare, dar şi tuturor celor care m-au susţinut.

Un lucru pe care aş vrea să-l menţionez este faptul că, în acest an, prin prisma Olimpiadei de Religie, am învăţat că «Bucuria» şi «Lumina» sunt alte nume ale Mântuitorului Hristos Care ne vrea, în definitiv, înveşmântaţi cu «armele luminii» (Romani 13, 12) şi înfrumuseţaţi cu podoaba bucuriei izvorâte din lucrarea adâncă a pocăinţei, pe care fie ca şi noi să o săvârşim, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe calea Postului Mare! Amin!” (Simona-Andra Dogaru, clasa a XII-a E, Colegiul Naţional „Costache Negri”- Galaţi)

„Pe 1 Martie 2014, mugurii inimii mele au evadat din lanţurile de umbră ale iernii şi au înviat odată cu întâiul ghiocel răsărit din pământul umed. S-au hrănit cu iubirea lui Hristos ce zăbovea tainic în aer, au fost mângâiaţi de auzul Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos şi înveşmântaţi în pace prin binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Din punctul meu de vedere, Olimpiada de Religie Ortodoxă se deosebeşte de celelalte competiţii şcolare prin faptul că îmi oferă posibilitatea de a mă înălţa şi din punct de vedere duhovnicesc, nu doar pe plan orizontal. De asemenea, prin Olimpiada de Religie Ortodoxă, L-am putut mărturisi pe Hristos şi am  încercat să fiu un creştin mai bun, iertător şi răbdător.

«Mare eşti, Doamne, şi minunate sunt lucrurile Tale, şi nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!»”. (Ana-Maria Fotache, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” – Galaţi)

● „M-a impresionat în mod deosebit discursul Înaltpreasfinţitului Casian, care ne-a felicitat pentru rezultatele obţinute la faza locală, încurajându-ne pentru etapele următoare.

Programa şi subiectele mi s-au părut destul de accesibile, reuşind să obţin locul VI pe judeţ. Am participat din plăcere, nu doar pentru miza premiului şi sunt sigură că voi participa şi anul viitor, cu drag!” (Lucia Nicoleta Barbu, clasa a IX-a C Filologie, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”- Galaţi)

„De curând am participat la olimpiada de religie, faza judeţeană. A fost special! În primul rând pentru că am avut parte de cuvintele deosebite şi de binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, în al doilea rând pentru că am avut ocazia de a face ceva diferit de activităţile normale şi a-I mulţumi în alt mod lui Dumnezeu. Am avut parte şi de o surpriză mai neobişnuită la olimpiade şi concursuri de acest gen, organizatorii ne-au aşteptat cu câte o prăjiturică. A fost o experienţă deosebită. Am învăţat multe lucruri noi, de care ştiu că mă voi folosi în viaţă.” (Alice Bourceanu, clasa aVIII-a A, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”- Galaţi)

Binecuvântare chiriarhală pentru tinerii participanţi la Olimpiadă
Binecuvântare chiriarhală pentru tinerii participanţi la Olimpiadă

● „Olimpiada la religie a fost un concurs plăcut şi interesant. Am participat din propria iniţiativă, deoarece îmi place foarte mult această materie. Religia este o materie necesară învăţământului, ne învaţă să fim mai buni şi mai iubitori. Înainte de împărţirea subiectelor am ascultat urările de succes ale Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian. Organizarea a fost deosebită. Am învăţat destul de mult pentru această olimpiadă, deoarece am ajuns până la etapa judeţeană. Voi participa cu cea mai mare plăcere şi anul viitor!” (Mădălina Apostu, clasa a VIII-a A, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”- Galaţi)

,,Olimpiada, un ţel pe care mi l-am atins aproape pe deplin, o stare de mândrie firească asupra sinelui; un rezultat cât de cât bun, în spatele căruia se află muncă şi concentrare, atât din partea mea, cât şi din partea domnilor profesori, care m-au susţinut în perioada pregătitoare.

Reprezentanţii şcolii la care s-a susţinut faza judeţeană a Olimpiadei de religie ne-au întâmpinat cu extrem de multă căldură. Muzica bisericească răsuna uşor în urechile noastre şi ne făcea să ne ducem cu gândul  la Dumnezeu; candela aprinsă ne făcea inimile îngheţate de atâta frig de afară, să se încălzească şi să ne deschidem poarta sufletului pentru a-L găzdui pe Dumnezeu.

Sosirea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian a întregit toată atmosfera magnifică cu care am fost luaţi prin surprindere încă de la primele ore ale dimineţii. Slujba ţinută de dânsul, cuvintele de încurajare şi zâmbetul cald  m-au făcut să mă simt altfel, cum nu m-am mai simţit. Parcă eram mai aproape de Dumnezeu. La sfârşit, iconiţele oferite în dar de Înaltpreasfinţitul Părinte ne-au vegheat pe parcursul examenului şi ne-au luminat mintea către a expune negru pe alb tot ce puteam noi mai frumos şi din inimă.

Această experienţă mi-a rămas în memorie şi mi-a plăcut foarte mult, căci nu la fiecare olimpiadă sau concurs  eşti întâmpinat cu atâta căldură, iar atmosfera deosebită nu te va învălui plăcut de fiecare dată.” (Irena Năstase, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 29, Galaţi)

Cu siguranţă a fost o experienţă de neuitat! Nu cred că voi reuşi să exprim în câteva cuvinte ce am simţit când am auzit că Înaltpreasfinţitul Părinte Casian va ajunge la şcoală şi va petrece cu noi câteva minute pentru a ne binecuvânta prin rugăciunile profunde şi sincere, pe care le-am rostit împreună.

Ce poate fi mai emoţionant decât să fii atins pe creştetul capului (să fii binecuvântat!) de Înaltpreasfinţitul Părinte?!

M-am emoţionat, îmi tremurau picioarele, nu realizam ce se întâmplă şi în acelaşi timp eram fericită că am ocazia să particip la Olimpiada de Religie, etapa judeţeană. Un concurs greu, dar special.

M-am pregătit serios, am citit, dar dacă nu aş fi avut suţinere mi-ar fi fost greu să învăţ atât de repede. Le mulţumesc domnilor profesori pentru înţelegere, dar mai ales doamnei diriginte Ina Vizitiu; doamnei profesoare de Limba şi literatura română Cristina Bejan, de la care am învăţat cum să-mi aştern gândurile frumos pe hârtie, cum să redactez o compunere corect şi cum să aleg un titlu pentru o compoziţie. Doamnei profesoare de religie îi mulţumesc că m-a învăţat să mă rog sincer şi să-L iubesc pe Dumnezeu cu toată fiinţa mea; a avut încredere în mine dar şi în ceilalţi participanţi, încât ne-a făcut să înţelegem că putem realiza lucruri minunate dacă există acolo, în interiorul nostru, un gram de dragoste pentru ceea ce facem şi mai ales pentru Dumnezeu.

Încă mă simt copleşită de ideea că voi reprezenta judeţul Galaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie. Cu siguranţă ştiu un lucru: această calificare reprezintă cel mai frumos moment din viaţa mea de elevă. Îmi doresc să duc numele judeţului nostru pe cea mai înaltă culme, va fi greu, dar nu imposibil, pentru care voi munci de două, de trei sau de zece ori mai mult decât până acum.

Îi mulţumesc lui Dumnezeu Cel Atotputernic pentru că m-a luminat şi mă rog în continuare cu credinţă, cu dragoste şi cu nădejde pentru reuşită.” (Eleni Ursu, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 29, Galaţi)

„Din clasa a V-a, în fiecare an particip la cel puţin o olimpiadă. Însă fiecare are ceva special: trăiri, emoţii, bucurii, multă experienţă, noi prieteni. Este primul an când particip la olimpiada de religie şi pot spune cu sinceritate că pentru un timp m-am simţit mult mai aproape de Dumnezeu. Îl căutăm poate o viaţă întreagă şi parcă ni se pare că e tot mai departe. Însă avem momente când Îl simţim atât de aproape, aşa cum mi s-a întâmplat mie pregătindu-mă pentru această olimpiadă.

Olimpiada judeţeană a fost ca o sărbătoare şi asta pentru că ne-a întâmpinat un om deosebit, cu o voce caldă, ce ne-a mângâiat sufletul cu cuvinte frumoase. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian ne-a făcut să ne simţim speciali şi mai români, fiind întâmpinaţi cu un colac împletit. Din punctul meu de vedere este olimpiada cu cele mai mari trăiri sufleteşti! Subiectele propuse au fost grele, dar frumoase.

Cred că această experienţă a reuşit să îmi trezească şi mai mult interesul faţă de tot ce are legătură cu Dumnezeu în viaţa mea. Imi va fi foarte dor de atmosfera olimpiadelor, de oamenii pe care i-am întâlnit, dar mă bucur enorm că am avut ocazia să trăiesc aceată experienţă şi pentru asta le mulţumesc organizatorilor, care au făcut ca această zi să fie una specială. Mult succes colegei care a reuşit să se califice la faza naţională şi s-o ajute Dumnezeu să impresioneze cu lucrarea ei. Abia aştept să particip şi la anul.” (Diana Chiroşcă, Şcoala Gimnazială Nr. 29, Galaţi)

Olimpiada de Religie la Galaţi
Olimpiada de Religie la Galaţi

● „Participarea la olimpiada de religie m-a ajutat să fiu mai curajos. Este prima olimpiadă la care am participat şi, de aceea, emoţiile imense care m-au încercat, sunt explicabile. Când am intrat în sala de concurs simţeam că am uitat tot, apoi când am primit subiectele m-am liniştit. Am început să scriu şi nu m-am mai oprit până la sfârşit. La ieşire mă simţeam uşor, ca un fulg. Mi se părea că zbor. Nu am mai trăit asemenea stări niciodată. Abia acum realizez că toate aceste trăiri ale mele sunt rezultatul binecuvântării arhiereşti primite de la Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Înaltpreasfinţia Sa s-a rugat pentru noi, pentru luminarea minţilor noastre şi Dumnezeu ne-a ajutat”. (Alexandru Bandrabur, clasa a VII a A, Şcoala Gimnazială ,,Mihai Viteazul”, Galaţi)

„Olimpiada de religie la care am participat a fost o oportunitate pentru mine să-mi înving temerile. Bineînţeles că am avut emoţii, dar întâlnirea cu Înalpreasfinţitul m-a liniştit. A fost o experienţă frumoasă, pe care abia aştept să o retrăiesc anul viitor”. (Bianca Spînu, clasa a VII-a A, Şcoala Gimnazială ,,Mihai Viteazul”, Galaţi)

„Atât la faza locală, cât şi la cea judeţeană am petrecut momente plăcute, am câştigat noi prieteni, mi-am testat cunoştinţele, concurând cu elevi din toate şcolile judeţului Galaţi, iar anul viitor vreau să mă pregătesc mult mai bine, să mă calific la faza naţională”. (Maria Alexandra Nişcoveanu, clasa a VII-a A, Şcoala Gimnazială ,,Mihai Viteazul”, Galaţi)

„Mă bucur nespus de mult că am participat şi anul acesta la Olimpiada de Religie. Am avut ocazia să îmi demonstrez din nou cunoştinţele religioase acumulate la ora de religie şi mi-am dorit să fie un progres faţă de anul trecut, ceea ce s-a şi întâmplat.

Cu siguranţă voi participa la această olimpiadă şi în anii care urmează.” (Elena Ene, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Slobozia-Conachi)

„Această olimpiadă a reprezentat pentru mine un imbold şi o poartă deschisă spre cunoaşterea mai aprofundată a lui Dumnezeu. Acum am o altă viziune. Am învins timiditatea, am căpătat curaj şi simt că m-am apropiat mai mult de Dumnezeu!

Organizarea a fost foarte reuşită. Totul a fost perfect. Îmi doresc să particip şi anul viitor la această competiţie care se deosebeşte mult de toate celelalte concursuri.” (Cătălin Petrea, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Slobozia-Conachi)

„Olimpiada de religie ne oferă an de an prilejul de a ne afla în comuniune, elevi şi profesori din toate şcolile judeţului Galaţi, pentru a mărturisi adevărata învăţătură de credinţă a Bisericii noastre Ortodoxe. Deşi am participat pentru a doua oară la această competiţie, pot spune că a fost o nouă experienţă, pe care n-o voi uita niciodată şi care, cu siguranţă mă va ajuta şi la examenul pe care îl voi susţine anul acesta.

Prezenţa în mijlocul nostru a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian ne-a oferit un plus de încredere, care ne-a ajutat să depăşim emoţiile fireşti ale unui asemenea concurs. Mi-am făcut noi prieteni dintre colegii participanţi şi ne-am promis unii altora să ne întâlnim la toate ediţiile acestei olimpiade, până la sfârşitul clasei a XII-a indiferent ce licee vom urma.” (Mirela Doană, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Slobozia-Conachi)

„Ca în fiecare an am participat cu emoţie şi bucurie la etapa judeţeană a olimpiadei de religie.

Numărul mare de participanţi de anul acesta a dovedit încă o dată aprecierea şi interesul elevilor pentru ora de religie, precum şi dorinţa lor de a-l şi demonstra cunoştinţele însuşite.

Prezenţa în mijlocul nostru a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a constituit un moment aparte, mult apreciat de elevii şi cadrele didactice prezente.

Organizarea de excepţie oferită de Şcoala Gimnazială ,,Constantin Brâncoveanu” din Galaţi i-a surprins plăcut pe toţi participanţii.

Se cuvine să aducem mulţumiri conducerii acestei unităţi şcolare şi întregului corp profesoral care prin strădaniile pline de dragoste au transformat această zi într-o reală sărbătoare.” (Prof. Sultănica Marin, Şcoala Gimnazială Slobozia-Conachi).


Alături de ÎPS Casian, la Olimpiada de Religie s-au aflat pc pr. Lucian Petroaia, vicar administrativ eparhial, pc diac. prof. Daniel Bejan, inspectorul de Religie al judeţului Galaţi, dascălii de Religie şi cadrele didactice din comitetul de organizare.

Se cuvin mulţumiri tuturor  celor implicaţi, atât persoanelor evocate mai sus, cât şi elevilor participanţi şi profesorilor lor

de religie, ai căror ucenici sunt, precum şi celor care au înmănunchiat acest buchet de impresii, spre frumoasă amintire şi permanentă încurajare: prof. Mioara Kirlandi, prof. Sultănica Marin, prof. Dorina Toma şi prof. Anişoara Luca.