Omagiu poetului nepereche – Mihai Eminescu

Parastas pentru poetul naţional Mihai Eminescu

Pe 15 ianuarie, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi a organizat o manifestare de suflet care a avut menirea să omagieze personalitatea Poetului Naţional şi Ziua Culturii Româneşti. Anul acesta s‑au împlinit 168 de ani de la naşterea celui care a fost numit, pe bună dreptate, „Luceafărul Poeziei Româneşti“.

Programul desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt­preasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a început în capela seminarului, unde elevii şi cadrele didactice au săvârşit o slujbă de pomenire pentru jurnalistul şi Poetul Nepereche al neamului şi al sufletului românesc.

Tinerii seminarişti de la clasele primare au prezentat un program de vers şi cânt eminescian, spre neuitare şi spre nemurirea celui care a cântat râul şi ramul de la „Nistru pân la Tisa“.

Evenimentul a continuat în sala de conferinţe a Seminarului gălăţean, unde Arhiereul Dunării de Jos a prezentat un medalion literar, prin care a creionat trăsăturile cultural‑spirituale ale marelui patriot Mihai Eminescu, personalitate care, prin creaţia sa, ne‑a aşezat în marile biblioteci ale lumii.

Moment artistic susţinut de micii seminarişti gălăţeni

Mai mulţi tineri seminarişti au recitat cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, după care au fost lansate dezbateri libere pe tema vieţii şi operei geniului literaturii româneşti.

La final, toţi cei prezenţi au avut privilegiul de a asculta, într‑o înregistrare de excepţie a marelui actor Dorel Vişan, câteva din poeziile eminesciene reprezentative.

Tot în 15 ianuarie, la statuia lui Mihai Eminescu din parcul care‑i poartă numele, reprezentanţi ai unor instituţii de cultură şi de învăţământ din municipiu, au participat la o serie de manifestări culturale dedicate poetului naţional.

Actori ai Teatrului Dramatic „Fani Tardini“, elevi seminarişti şi studenţi, dar şi numeroşi iubitori de Eminescu, au evocat personalitatea marelui poet, au recitat poezii şi au interpretat cântece şi scenete care ilustrează chipul şi opera celui care a însufleţit cultura românească.

Pe ritmuri de fanfară, cei prezenţi au depus coroane şi jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu, din centrul municipiului Galaţi.

Pr. Rareş Bucur